Fysiotherapie en Hydrotherapie Centrum voor Dieren
Fysiotherapie en Hydrotherapie Centrum voor dieren
Wanneer fysiotherapie bij dieren
Wanneer helpt dierfysiotherapie?
Welke bewegingsklachten of aandoeningen heeft je huisdier
Nek- of rugklachten
Vele dieren lijden aan nek- of rugklachten. Het is dan ook een heel breed gebied. Het varieert van dieren met artrose (spondylose) in de rug, tot honden met een sportblessure en alles daar tussen in. De dierenfysiotherapeut kan in deze gevallen veel betekenen.
We geven je advies over wat je wel en niet moet doen met je dier tijdens het herstelproces. We kunnen een groot deel van de pijn wegnemen met massage- en mobilisatietechnieken. Om ervoor te zorgen dat je dier ook op lange termijn zo min mogelijk pijn of klachten ervaart en zo sterk mogelijk wordt, kan hydrotherapie en/of een oefenschema worden opgestart.
Artrose of spondylose
Artrose, waar dan ook in het lichaam van je dier, kan voor veel pijn en ongemak zorgen. Deze klacht is bij uitstek geschikt om te worden behandeld door de dierenfysiotherapeut. We geven je in eerste instantie handvatten die je helpen om met de klacht van je dier om te gaan. Hoe lang mag je wandelen? Zijn er dingen die je zelf kunt doen om de klacht te verminderen? En ga zo maar door. Daarna zullen we met je dier aan de slag gaan om via massage en oefeningen de pijn, in bijvoorbeeld spieren, rondom de artrose zoveel mogelijk te verminderen, zodat je dier weer een stuk beter kan bewegen.
Als laatste is het belangrijk om te weten dat meer spierkracht zorgt voor minder klachten van de artrose. Dus na de eerste twee weken starten we met hydrotherapie en/of oefentherapie om het pootje of de rug van je dier zo sterk mogelijk te maken.
Verlammingsverschijnselen
Verlammingsverschijnselen kunnen ontstaan bij een hernia, bij een bloeding in het ruggenmerg en door verscheidene andere aandoeningen. Als je dier kampt met verlammingsverschijnselen is het goed om na onderzoek bij de dierenarts contact op te nemen met de dierenfysiotherapeut. Wij kunnen je helpen om zo goed mogelijk om te gaan met je dier in deze situatie. Wat kun je doen om hem te helpen bij het herstel en wat zijn bewegingen die je beter kunt vermijden? Allemaal vragen die we stap-voor-stap met je doornemen.
Er zijn een heleboel oefeningen, massagetechnieken en trainingen in de aquatrainer die bij kunnen dragen aan het herstel bij verlammingsverschijnselen.
Revalidatie na operatie (bijv. kruisbandoperaties)
Het is al heel normaal dat als je zelf geopereerd wordt aan je knie, schouder of heup dat de fysiotherapeut je helpt bij het revalideren. Bij dieren zou het volgens ons net zo normaal moeten zijn. Ook je dier heeft spierkrachtverlies, pijn in de pootjes of de rug die de geopereerde poot moeten ondersteunen en ook hier kamp je als eigenaar vaak met vragen.
De dierenfysiotherapeut kan je hierbij helpen. Wij houden in de gaten of het herstel zo gaat zoals het hoort, we helpen bij compensatieklachten en bij de opbouw van bewegen na de operatie.
Heupdysplasie
HD komt steeds meer voor. Sommige dieren ervaren al heel vroeg klachten, anderen pas op latere leeftijd. Sommige dieren worden geopereerd en anderen niet. De dierenfysiotherapeut kan in alle gevallen ondersteuning en hulp bieden. Het allerbelangrijkste is het versterken van de spierkracht in de achterpoten en lage rug. Dit wordt gedaan door hydrotherapie en oefentherapie. Voorafgaand aan deze training wordt uw dier volledig onderzocht, want elk dier heeft een ander beginniveau en dit vereist een individueel trainingsschema. Verder hebben vele dieren veel rugpijn of overbelastingsklachten aan de voorpoten, die we ook zullen moeten behandelen om het trainen zo goed mogelijk te laten verlopen.
Ouderdomsklachten
Vaak wordt er bij de oudere hond of kat gezegd dat de ouderdomsklachten erbij horen. Wij ervaren dat dit niet waar is of dat de klachten in ieder geval vaak een heel stuk minder zouden kunnen zijn. We zien dat het oudere dier pijn ervaart, minder (goed) loopt en steeds zwakker wordt en dat deze vicieuze cirkel zich doorzet. Maar met dierfysiotherapie kan deze cirkel doorbroken worden en zelfs worden omgedraaid.
Vaak kun je door middel van veranderingen in het bewegingspatroon van je dier en een aantal fysiotherapie sessies de pijn een heel stuk verminderen. Als je hierna een goede opbouw in beweging hanteert en de juiste oefeningen of hydrotherapie inzet om je dier een stuk sterker te maken, kan ook je oudere dier met een stuk minder pijn beter bewegen. Aangepaste voeding kan de toename in spiervolume bevorderen.
Overgewicht
Ook in Nederland zien we steeds meer dieren met overgewicht. Ze ervaren ongemak bij het bewegen vaak ook pijn in gewrichten. Bij het FHCD kunt je je dier verantwoord laten afvallen door een begeleidt programma, dat advies over voeding, hydrotherapie en bewegingsadvies bevat.
Gedragsveranderingen of onverklaarbare kreupelheid
Veel honden die pijn hebben gedragen zich anders. Ze piepen of janken bijna nooit, maar lopen mank, gedragen zich steeds meer agressief naar andere dieren of mensen, komen niet meer van hun plek af, zijn stijf bij het opstaan, lopen ineens meer achter hun eigenaar tijdens wandelen, blijven treuzelen/snuffelen, willen niet (altijd) meer springen of zijn rusteloos.
Merk je dit soort veranderingen bij je dier, dan kan het verstandig zijn om een afspraak te maken bij de dierenfysiotherapeut. Je dier wordt helemaal nagekeken om zo de onderliggende oorzaak van de klacht te bepalen. In veel gevallen heb je te maken met pijn of een blokkade in een gewricht, pees of spier en kunnen we dit goed behandelen met fysiotherapie. Ook worden er belangrijke vragen gesteld over de gezondheid van je dier, om zo nodig ook terug te kunnen verwijzen naar je dierenarts.
Verwijzing dierenarts
Het FHCD werkt op verwijzing van je dierenarts. Maar ook zonder verwijzing kan je een afspraak maken. Wij nemen dan alsnog even contact op met de behandelend dierenarts of specialist voor overleg. Samen zorgen wij voor een zo optimaal mogelijk behandeltraject. In dit traject zal je dier bij ons alleen begeleid en behandeld worden door gediplomeerde dierenfysiotherapeuten. Dit geldt ook voor de hydrotherapie sessies, aangezien deze een onderdeel zijn van het fysiotherapeutische behandeltraject.
Hoe kunnen wij jouw huisdier helpen?
Heb je een hond met HD, ED of een hernia? Worstel je met de bewegingsklachten van je ouder wordende huisdier? Of wil je deskundige begeleiding bij de revalidatie na een operatie? Neem contact op met onze dierenfysiotherapeuten voor meer informatie of vraag om een afspraak.